Jak suszyć grzyby w piekarniku

Jak suszyć grzyby w piekarniku

Możesz spróbować różnych metod suszenia grzybów. Niektóre z nich obejmują użycie dehydratora. Inne obejmują suszenie na powietrzu i tosty. Czytaj dalej, aby odkryć, jak suszyć grzyby w domu. Możesz nawet dodać swój własny akcent do swoich przepisów, używając suszonych grzybów. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć: najpierw upewnij się, że masz czystą powierzchnię. Upewnij się również, że umieścisz ręcznik papierowy nad grzybami. Po tym, umieścić je w piekarniku.

Suszenie na powietrzu

Jeśli szukasz szybkiego i wygodnego sposobu na zachowanie świeżych grzybów, możesz je wysuszyć w piekarniku – informacja ta pochodzi bezpośrednio od autora portalu Centrum Paznokcia. Następnie, po około tygodniu, przenieś suszone grzyby do durszlaka. Sprawdzaj je regularnie, czy nie gniją. Nie powinny być mięsiste i nie powinny rozwijać pleśni. Po wysuszeniu możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez rok. Możesz również zamrozić suszone grzyby.

Możesz użyć wentylatora, aby utrzymać ruch powietrza nad grzybami. Musisz się upewnić, że wentylator nie wieje bezpośrednio na grzyby. Jeśli suszysz grzyby przez dłuższy czas, możesz potrzebować elementu grzewczego. W przeciwnym razie możesz po prostu umieścić je w pomieszczeniu o niskiej wilgotności.

Przed przechowywaniem suszonych grzybów, powinieneś je najpierw kondycjonować. National Center for Home Food Preservation zaleca umieszczenie suszonych w domu owoców lub warzyw w szklanym słoiku. Następnie należy umieścić je w ciemnej szafce z dala od bezpośredniego światła. W tym czasie można sprawdzić, czy w słoiku nie ma wilgoci, a następnie przechowywać je w szczelnych pojemnikach.

Suszenie grzybów może potrwać kilka dni, więc nie należy się spieszyć. Możesz również umieścić suszone grzyby na słonecznym parapecie. Ta metoda jest wygodna, ale należy pamiętać, że grzyby powinny być świeże. Jeśli są po terminie, nie będą się dobrze suszyć. Grzyby należy czyścić delikatnie wilgotną ściereczką. Nie należy myć grzybów zbyt dużą ilością wody, ponieważ zniszczy to dobroczynne związki zawarte w grzybach. Należy również pamiętać, że należy je suszyć używając najniższego ustawienia ciepła. Grzybek suchy jak krakers to taki, który łatwo się zatrzaskuje, więc do tego należy dążyć.

Idealna temperatura do suszenia grzybów to około 67 oC, czyli 152,6 oF. Aby uniknąć przesuszenia grzybów, należy wybierać dojrzałe okazy o równomiernym zabarwieniu i jędrnym miąższu. Pamiętaj, aby często sprawdzać grzyby, ponieważ proces ten potrwa od dwóch do trzech dni.

Opiekanie suszonych grzybów w piekarniku

Opiekanie suszonych grzybów w piekarniku ma kilka zalet. Po pierwsze, skraca to czas ich gotowania i poprawia karmelizację grzybów. Ponadto, można wyeliminować potrzebę ciągłego przerzucania i mieszania grzybów podczas ich pieczenia. Wreszcie, można zaoszczędzić sobie kłopotów z ich myciem i przechowywaniem.

Przed rozpoczęciem gotowania, upewnij się, że grzyby zostały opłukane i osuszone. Aby mieć pewność, że są suche, użyj miękkiej szczotki do szorowania grzybów. Możesz również użyć wilgotnego ręcznika kuchennego, aby usunąć uporczywe zabrudzenia. Następnie pokrój grzyby według uznania, ponieważ różne rodzaje wymagają innego czasu pieczenia.

Odpowiednio przygotowane suszone grzyby są pyszne i pełne smaku umami. Dodają również mięsnego smaku do wegańskich dań. Możesz również użyć ich płynu w przepisach, aby stworzyć pikantny sos. Dobrze komponują się z polentą, risotto i przepisami na orecchiette.

Pieczenie suszonych grzybów w piekarniku jest łatwe i zajmuje tylko kilka minut. Zmniejsza też ryzyko, że staną się miękkie. Odpowiednio przygotowane grzyby mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku nawet przez trzy miesiące. Po upieczeniu można je przechowywać przez dłuższy czas.

Czytaj również:   Jak wybrać dobrą lodówkę - na co zwrócić uwagę?

Zamiast dzikiej odmiany możesz użyć także innych rodzajów suszonych grzybów. Ostrygi są dobrym wyborem dla pieczonych grzybów, ponieważ mają bardziej mięsisty smak i teksturę. Oprócz nich, możesz również użyć zwykłych pieczarek. Są one ogólnie dostępne w Twoim lokalnym supermarkecie i na rynku rolniczym.

Pieczenie grzybów to najprostszy sposób na przygotowanie tych zdrowych przekąsek. Aby uczynić je nieco smaczniejszymi, dodaj do pokrojonych grzybów trochę czosnku i oliwy z oliwek. Możesz nawet podrzucić je z gałązkami tymianku. Po upieczeniu, grzyby mogą być podawane jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie.

Kiedy przygotowujesz suszone grzyby, upewnij się, że są całkowicie wysuszone, ponieważ wilgoć może spowodować powstanie pleśni. Gdy ostygną, przechowuj je w szczelnie zamkniętym słoiku z pokrywką. Pamiętaj, aby opatrzyć słoik etykietą z datą. Zazwyczaj suszone grzyby wytrzymują około roku, ale należy unikać przechowywania ich dłużej niż ten okres. Jeśli planujesz przechowywać je dłużej, możesz umieścić je w szczelnym pojemniku lub liofilizować.

Używanie dehydratora

Jeśli chcesz wysuszyć grzyby w piekarniku, możesz użyć dehydratora. Te przyjazne dla piekarnika urządzenia suszą grzyby w optymalnej temperaturze między 110F a 120F przez maksymalnie 3 godziny. Grzyby są gotowe do użycia, gdy stracą swoją śluzowatą konsystencję i staną się kruche i twarde. Proces suszenia można przyspieszyć, gotując je w małym garnku z gorącą wodą. Gdy grzyby skończą się suszyć, możesz je przenieść do pojemnika lub torebki.

Przed suszeniem grzybów w piekarniku, należy pokroić grzyby na podobnej wielkości plastry, aby zapewnić równomierne suszenie. Upewnij się, że plastry mają grubość co najmniej jednej ósmej cala. Cienkie plasterki pomogą również grzybom szybciej wyschnąć i zachować więcej smaku. Staraj się również układać plastry w jednej warstwie na tacy.

Najpierw dokładnie oczyść swoje grzyby. Możesz użyć miękkiej szczotki lub wilgotnego ręcznika papierowego, aby usunąć brud i inne zanieczyszczenia. Jeśli grzyby nie są wystarczająco suche, możesz dodać element grzewczy, aby pomóc im wyschnąć. Ogólnie rzecz biorąc, połączenie niskiej wilgotności i wentylatora powinno przynieść sukces.

Po wysuszeniu, powinieneś przechowywać grzyby w szczelnym pojemniku. Dobrym rozwiązaniem są worki próżniowe lub worki z zamknięciem błyskawicznym. Najlepszymi pojemnikami do przechowywania są słoiki z dwuczęściowymi pokrywkami. Grzyby będą dobrze przechowywane przez okres do dwóch lat.

Aby przygotować suszone grzyby do gotowania, potrzebujesz wysterylizowanej igły. Igła może być wysterylizowana za pomocą lampy alkoholowej lub świecy. Następnie grzyby należy umieścić w chłodnym i dobrze wentylowanym miejscu. Proces suszenia na powietrzu może trwać od siedmiu do dziesięciu dni w zależności od wielkości grzyba. Można jednak przyspieszyć proces suszenia umieszczając je w bezpośrednim świetle słonecznym lub używając wentylatorów.

Jeśli chcesz zachować smak grzybów i dodać więcej grzybów do gotowania, możesz spróbować odwodnić je. Jest to doskonały sposób, aby zachować grzyby do gotowania i może pomóc zaoszczędzić czas na przygotowanie. Możesz nawet odwodnić je do późniejszego wykorzystania. Po wyschnięciu mogą być używane w licznych przepisach.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *