Jak działa mikrofalówka i czy dania z mikrofalówki są zdrowe?

Jak działa mikrofalówka i czy dania z mikrofalówki są zdrowe?

Używając kuchenki mikrofalowej, można się zastanawiać, czy gotowane w niej jedzenie będzie zdrowe, czy nie. Na szczęście badania wykazały, że kuchenki mikrofalowe nie zmniejszają zawartości składników odżywczych w żywności. Nie zwiększają również ryzyka związanego z ftalanami przy ich spożyciu.

Gotowanie żywności w kuchence mikrofalowej nie zmniejsza wartości odżywczej

Wiele osób uważa, że gotowanie żywności w kuchence mikrofalowej zniszczy zawarte w niej składniki odżywcze, ale niekoniecznie tak jest. Czas, temperatura i metoda gotowania mają wpływ na zawartość składników odżywczych – słowa te są produktem ekspertów strony Poradnik Ecommerce. Niektóre źródła twierdzą, że żywność gotowana w kuchence mikrofalowej ma utratę zawartości składników odżywczych od 5 do 40 procent. Ponadto, czas gotowania może zniszczyć przeciwutleniacz allinazę, która jak się uważa ma właściwości zwalczające raka.

Mikrofale są świetną opcją do gotowania, ponieważ mają stosunkowo krótki czas gotowania, a jedzenie nie jest gotowane. Oznacza to, że składniki odżywcze są łatwiej przyswajane przez organizm. Mikrofale mają również niską temperaturę, co oznacza, że proces gotowania nie niszczy tak wiele antyoksydantów w żywności, jak niektóre inne metody. Mikrofale emitują fale radiowe, które wzbudzają cząsteczki w żywności i wytwarzają ciepło.

Pomimo negatywów, kuchenki mikrofalowe są nadal preferowaną metodą gotowania. Jednak należy używać ich tylko wtedy, gdy jest to konieczne i mikrofalować tylko te potrawy, które wymagają krótkiego czasu gotowania. Unikaj nadmiernego gotowania potraw białkowych, ponieważ może to zniszczyć składniki odżywcze w żywności. Zamiast tego, odwróć jedzenie do góry nogami lub mieszaj je podczas mikrofalówki. Ta technika zapewni, że cała żywność zostanie ugotowana równomiernie.

W konwencjonalnej kuchence gorące powietrze przenika przez żywność, pozbawiając ją składników odżywczych. Gotowanie mikrofalowe podnosi temperaturę równomiernie w całej żywności i osiąga pożądaną temperaturę bez powodowania uszkodzeń. Ta metoda jest świetną alternatywą dla tych, którzy nie chcą spędzać dodatkowego czasu w konwencjonalnym piekarniku.

Gotowanie w mikrofalach nie niszczy również wartości odżywczych żywności. Jednak mikrofale tworzą środowisko, które zmniejsza biodostępność witamin i minerałów. Dodatkowo, gotowanie mikrofalowe zmienia skład chemiczny żywności, szczególnie białek zwierzęcych i produktów mlecznych. Białka zwierzęce i produkty mleczne są rozkładane przez mikrofale na nieaktywne formy. Ponadto wpływ gotowania mikrofalowego na enzymy, antyoksydanty i inne związki zawarte w żywności jest minimalny.

Mikrofale mogą zwiększyć ilość związków chemicznych uwalnianych do żywności, ale poziomy te są zbyt małe, aby mieć zauważalny wpływ na zdrowie człowieka. Chociaż wiele osób uważa, że mikrofalowanie żywności zmniejsza jej wartość odżywczą, nie jest to prawda. Raczej może sprawić, że będą one bardziej strawne.

Nie wpływa na poziom składników odżywczych

Krótki czas gotowania w mikrofalówce pomaga zachować więcej składników odżywczych niż w konwencjonalnej kuchence. Niektóre składniki odżywcze ulegają rozkładowi pod wpływem ciepła, jak np. witamina C, ale krótki czas gotowania oznacza utratę mniejszej ilości składników odżywczych niż w tradycyjnym piekarniku. Mikrofale mogą również pomóc w zwalczaniu stanu zapalnego, który jest czynnikiem przyczyniającym się do chorób układu krążenia, raka i cukrzycy typu 2. Harvard Medical School przedstawiła wskazówki dotyczące zwalczania stanów zapalnych, które pomogą poprawić zdrowie i samopoczucie.

Czytaj również:   Jakie magnesy kupić na lodówkę

Badanie przeprowadzone na szczurach w 1995 roku nie wykazało żadnych negatywnych skutków dla zdrowia szczurów, które były karmione dietą przygotowaną w mikrofalówce. W badaniu szczury były karmione dietą składającą się z mięsa, ziemniaków, warzyw i oleju przez 13 tygodni. Aby powiększyć wszelkie potencjalne negatywne skutki, autorzy badania dodali również dwie „nadużywane” grupy żywności – żywność odgrzewaną i schłodzoną.

Czas gotowania w mikrofalach jest krótki, a temperatura niska, co pomaga zachować więcej składników odżywczych. W przeciwieństwie do gotowania, które prawdopodobnie doprowadzi do większych strat składników odżywczych, mikrofalowanie zachowa większość antyoksydantów w żywności. Ponadto, mikrofalówka nie zużywa dużo wody.

Czy istnieje ryzyko spożycia ftalanów z żywności z mikrofalówki

Być może słyszałeś o ftalanach – poliwęglanach, które są często dodawane do tworzyw sztucznych. Chociaż wiele osób uważa, że te substancje chemiczne są nieszkodliwe, mogą one być szkodliwe dla Twojego zdrowia. Te substancje chemiczne mogą powodować podrażnienia oczu, skóry i przewodu pokarmowego. Mogą również powodować nudności, wymioty i zawroty głowy. Podejrzewa się również, że chemikalia te mogą powodować raka u szczurów laboratoryjnych. Badania te są jednak dalekie od jednoznacznych.

Wiele produktów konsumenckich zawiera ftalany, w tym pojemniki na żywność i kuchenki mikrofalowe. Chociaż dokładny wpływ ftalanów na zdrowie człowieka jest wciąż nieznany, National Institutes of Health stwierdza, że ftalany mogą wpływać na układ rozrodczy i nerki, które są oboma ważnymi organami. Są one znane jako substancje zaburzające gospodarkę hormonalną i mogą wpływać na zdolność organizmu do regulowania hormonów, metabolizmu i reprodukcji. Niektóre badania łączą nawet narażenie na te substancje chemiczne z problemami neurologicznymi i przedwczesnym porodem. Ważne jest również, aby pamiętać, że ftalany są wszechobecne w populacji amerykańskiej i należy unikać stosowania ich w żywności.

Istnieje kilka sposobów, aby uniknąć spożywania ftalanów. Po pierwsze, powinieneś unikać plastikowych pojemników. Mogą one zawierać wątpliwe substancje chemiczne, w tym BPA i ftalany. Ważne jest również, aby unikać plastikowych butelek z numerami wytłoczonymi na dnie. Powinieneś także unikać plastikowych pojemników, które są porysowane lub mają blizny. Substancje te są bardziej prawdopodobne, że przeciekają do żywności, którą spożywasz.

Ciepło wpływa na substancje chemiczne zawarte w plastikowych pojemnikach. Podczas gdy większość tworzyw sztucznych można bezpiecznie używać w mikrofalówce, niektóre tworzywa sztuczne mogą przenosić ftalany do żywności. Niektóre ftalany są uważane za substancje zaburzające gospodarkę hormonalną i mogą zaburzać poziom hormonów u ludzi. Mogą również wpływać na rozwój Twojego płodu i wpływać na rozwój Twojego mózgu.

Istnieje wiele sposobów na uniknięcie ftalanów w żywności. Należy unikać używania plastikowych pojemników w mikrofalówce, a zamiast tego zdecydować się na szklane lub ceramiczne pojemniki. Używanie papieru pergaminowego, papieru woskowego lub białego ręcznika papierowego może również pomóc w uniknięciu spożycia tych toksycznych substancji chemicznych.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *